LICHAAM

1 & 2. POLSEN & Vingers

Wat je geleerd hebt is om je polsen actief te gaan gebruiken. Het uitdagende hierin is dat je de club stevig vast houdt – spanning ‘4’ in je vingers – en je schouders, armen en polsen in volle ontspanning brengt. 

Als dit je lukt dan heb je al veel gewonnen, niet alleen ga je verder slaan, maar ook je timing is TERUG!!

3. GEWICHT

Je hebt als ‘2-poot’ maar 1 centraal punt. Vergelijk dit met een tafel die 3 poten heeft, haal er 1 weg en de tafel valt om, maar dat moment dat de tafel nog heel even blijft staan, noem ik het ‘centrale punt’. 

Ga stevig staan en probeer rechtstreeks omhoog te komen, als dit je lukt dan is dat je centrale punt – hierdoor sta je 2 tot 4 x zo stevig als wanneer je niet op dit punt staat. 

4. Voet positie

Voor een rechtshandige golfer: 

– je rechtervoet op ’12 uur’, dus recht vooruit – om spanning op de bouwen. 

– je linkervoet op ’11 uur’, dus open – om de spanning te bevrijden. 

5. Lichaam (Rug)

Maak jezelf zolang als mogelijk voor een grotere ‘ARC’. 

– Je knieën zijn net uit het slot, hoe meer je ze buigt hoe meer extra beweging je zal maken. 

– Geen holle of bolle rug, gewoon zo recht als mogelijk. 

POSITIE

6. bal positie

De 2 redenen waarom je de bal bij je linkerhiel plaatst: 

1) Je raakt de bal nu makkelijker in de upswing (later meer over), waardoor meer hoogte en minder spin op de bal.

2) De meeste snelheid is altijd links voorbij het midden (als het goed is!!).

7. Club positie

De 3 redenen waarom ik graag wil dat je de club in het midden plaatst; 

1) Dit doe je al bij iedere club in je tas (filosofie van mij) en dus constantheid. 

2) Als je focus links van de club is wilt je lichaam automatisch meer aanvallen (denk aan hakbijl waarbij je de boom links van je hebt staan). 

3) De belangrijkste; dat je lichaam gewoon recht staat. Je schouders staan anders links het doel. 

AKTIE

8. BACKSWING

Bij veel sporten waarbij je iets ‘released’ is het lichaam altijd de motor en je vingers de fijne spieren, die kunnen aanpassen als dit nodig is – vanuit mijn filosofie je instinct – beperkt deze dus ook niet. 

Start je backswing met je grote ‘CORE’ spieren, daarna je bovenlichaam en als laatste je handen die vervolgens de club weer mee neemt. 

9. Lengte 'arc'

Hoe groter de ‘ARC’ hoe meer power je kan opslaan tijdens de backswing. Er bestaat zoiets als een natuurlijke ontspannen ‘backswing’, op het moment dat men gaat sturen ontstaat een mogelijke ‘Vlakke Backswing’ of een ‘Steile Backswing’. Mijn voorkeur gaat uit naar je natuurlijke, maar een Steilere Backswing kan je wat extra power geven. 

10. DOWNSWING

Momentum creër je door je ‘CORE’ spieren ook weer te laten starten vanuit de top van de swing naar de bal toe. Je boven lichaam volgt je ‘CORE’ spieren en dan komt op het laatste handen en dus ook de club. 

Als je begint met je club/ handen of bovenlichaam dan gaat dit ook ten kosten van je richting en timing (dus balcontact). 

11. release

Eentje die 90% van de golfers niet goed gebruikt en dit is het moment dat je de bal gaat raken. Doe je dit goed dan gaat de bal makkelijker en verder geslagen worden. 

Ga matten kloppen en je begrijpt wat ik bedoel, je slaat letterlijk als een soort van zweepslag naar de bal. De release is letterlijk het moment waarbij je rechterhand over je linkerhand gaat. 

RAAKMOMENT

12. UPSWING

Er bestaat zoiets als een ideale balrotatie (spin). Te weinig spin en de bal zal minder lang in de lucht blijven. Te veel spin en de bal zal teveel klimmen. 

Over het algemeen wil je bal dus in de upswing raken met een invalshoek ergens tussen +0.5 en +3 graden. (afhankelijk van je clubsnelheid). 

13. Launch angle

De ideale hoek waarbij de bal het langste in de lucht vertrekt. Dit is afhankelijk van factoren als: Invalshoek/ Raakmoment/ Snelheid/ Club positie op moment van raken/ Hellingshoek van de driver. 

Adviseer dit uit te zoeken met een Radar systeem. 

14. raakmoment

Je kan al het bovenstaande goed doen en deze verkeerd en je zult veel afstand verliezen. 

Het beste of fijnste plekje waar je de bal hoort te raken genaamd de ‘sweetspot’. 

Alles wat buiten de sweetspot geraakt wordt is meters verlies. 

VOOR DE GEVORDERDEN

15. AFZETTEN

Ik heb gemerkt dat als ik in de downswing door de knieën gaat en vlak voor de bal mijzelf afzet van de grond, ik gemiddeld zo’n 2 a 3 miles per hour extra erbij pak. 

Let op! alleen als je een super timing hebt.